14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14 ναι και όχι για την προσωπική μας υγιεινή

Δείτε επίσης

Dos and Don’ts στην προσωπική μας υγιεινή: Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε

Μπορεί να νομίζουμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά, όσο αναφορά την προσωπική μας υγιεινή, επειδή έτσι μας είχαν δείξει οι γονείς μας ή το σχολείο όταν ήμασταν παιδιά. Ωστόσο πολλοί «κανόνες» που έχουμε χτίσει αποδεικνύονται ότι είναι λάθος. Πέρα όμως κι από τις συνήθειες υγιεινής μας, κάνουμε πράγματα, όπως το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, τα οποία κάνουν κακό στο δέρμα μας. Πάμε να δούμε λοιπόν, τι είναι λάθος και τι σωστό.

Ακουμπάμε τα χέρια στο πρόσωπό μας (Λάθος)

Σταματήστε τώρα αμέσως να ακουμπάτε τα χέρια στο πρόσωπό σας. Το κάνουμε πάρα πολλοί και δεν το καταλαβαίνουμε. Μεταφέρει τη βρωμιά στη βρωμιά. «Κάθε επαναλαμβανόμενο άγγιγμα είναι η αιτία που ενισχύει ακόμη πιο πολύ τη φραγή των πόρων, καθώς μεταφέρεται λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα. Αποτέλεσμα σπυράκια και μαύρα στίγματα.», αναφέρει ο Dr. Neal Schultz, δερματολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη.

Πλένουμε το πρόσωπό μας μετά την προπόνηση (Λάθος)

Φαίνεται αναζωογονητικό το να πλύνουμε το πρόσωπό μας μετά την προπόνηση. Είναι μεν, αλλά με τον λάθος τρόπο που συνήθως οι περισσότεροι το κάνουμε, καθώς σκουπίζουμε το πρόσωπο, μεταφέρονται βρωμιά και λιπαρότητα από τον ιδρώτα και έχει ως αποτέλεσμα την ακμή. Σύμφωνα με τον Dr. Neal Schultz, καλύτερο είναι να πλένουμε το πρόσωπά μας πριν την προπόνηση. Ωστόσο εάν νιώθουμε αυτήν την ανάγκη της αναζωογόνησης, ο σωστός τρόπος είναι το νερό και το αλάτι, τα οποία δεν βλάπτουν το δέρμα μας.

Κάνουμε πολύ ζεστό ντους (Λάθος)

Να πούμε την αλήθεια: το ζεστό ντους το πρωί είναι ότι καλύτερο. Μας ξυπνάει και μας προετοιμάζει για μια όμορφη μέρα. Παρόλα αυτά, το ζεστό νερό δεν κάνει το ίδιο καλό και στο δέρμα μας. «Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους και ξεπλένει τα προστατευτικά μαλακτικά έλαια του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα με φαγούρα», σημειώνει ο Dr. Neal Schultz. Άμα το καλοσκεφτούμε, ισχύει πάρα πολύ. Αν τώρα σας αρέσει τόσο πολύ να κάνετε ένα «ζεματιστό» ντους, προσπαθήστε σταδιακά να μετακινείτε την βρύση προς το κρύο. Σιγά – σιγά, δεν βιαζόμαστε.

Βάζουμε λοσιόν πολύ αργά μετά το ντους (Λάθος)

True story: Σηκωνόμαστε το πρωί, κάνουμε το ντουσάκι μας και μετά τρέχουμε σαν παλαβοί να προλάβουμε να ετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τα πράγματα μας, να δούμε τι μας έχουν στείλει από τη δουλειά και ούτω καθεξής. Και λέμε «Έλα μωρέ» στην λοσιόν του σώματος, γιατί νομίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε κι αργότερα. Έλα όμως που πράττουμε λάθος για μία ακόμη φορά. Άμα βάλεις την κρέμα σώματος πολύ αργότερα δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τον αν την βάλεις μετά το μπάνιο. Ο Dr. Neal Schultz συμβουλεύει, «Στεγνώστε το δέρμα σας, χωρίς να το τρίψετε και στη συνέχεια, εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα για να κλειδώσετε την υγρασία που μαζεύτηκε κατά τη διάρκεια του μπάνιου».

Χρησιμοποιούμε καθημερινά σαπούνι στο ντους (Λάθος)

Όσοι έχετε ξηρό δέρμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο χειμώνας δεν είναι και η καλύτερη εποχή σας. Μπορεί να βάζετε αρκετή λοσιόν σώματος αλλά εν τέλει να μην βλέπετε κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Τελικά ξέρετε τι μπορεί να φταίει; Η ποσότητα σαπουνιού που χρησιμοποιείτε στο ντους, αλλά και η συχνότητα που το χρησιμοποιείτε. Σύμφωνα με αυτά που έχει πει ο  Dr Schultz, «Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε λιγότερο σαπούνι κι όχι τόσο συχνά στο ντους ή στο μπάνιο (εκτός από τις ευαίσθητες περιοχές, καθώς αυτές θα πρέπει να καθαρίζονται με ειδικό αφρό καθημερινά). Μειώστε τη χρήση σαπουνιού σε μία έως δύο φορές την εβδομάδα».

Δεν βάζουμε αντηλιακό το χειμώνα (Μα γιατί;)

Το έχουμε ξανακούσει πολλές πολλές φορές, πρέπει όμως να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε. Βρέξει, χιονίσει, ζέστες και κρύα εμείς οφείλουμε στον εαυτό μας να βάζουμε αντηλιακό. Μπορούμε να βρούμε μία καλή ενυδατική κρέμα με χρώμα και SPF. 365 μέρες τον χρόνο, εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, θα βάζετε αντηλιακή.

Nτους μετά την προπόνηση (Σωστό)

Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να κάνουμε απευθείας μετά την άσκηση ένα ωραίο, χαλαρωτικό μπάνιο. Αν όμως έχουμε κάποιον δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι μας, καλό θα είναι να αλλάξουμε τουλάχιστον τα ιδρωμένα ρούχα μας. Ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει ακμή, ερεθισμό και άλλα προβλήματα. «Όσο λιγότερο χρόνο έχουν τα βακτήρια να κάθονται στο δέρμα σας, τόσο το καλύτερο», σημειώνει ο Joel Schlessinger συνεργάτης του RealSelf. «Συνιστάται επίσης, αν δεν μπορείτε να κάνετε ντους αμέσως, να έχετε μαζί σας καθαριστικά μαντιλάκια για να εξαλείψετε τη λιπαρότητα και τα βακτήρια που προκαλούν ακμή στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη», προτείνει ο Schlessinger.

Αντικαθιστάμε τη λούφα μας (Σωστό)

Κοιτάτε τη λούφα σας και αναρωτιέστε πότε και πού την πήρατε. Αν ναι, τότε απευθείας στα σκουπίδια. Πάρτε άλλη. Σύμφωνα με τον Dr. Schlessinger, θα πρέπει να αφήνουμε τη λούφα μας να στεγνώσει εντελώς κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε και φυσικά να την αντικαθιστάμε συχνά. Εάν πάλι πλενόμαστε με πανί, θα πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα νέο και να ΜΗΝ το χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο (αυστηρότατα), γιατί θα προκαλέσει ακμή και ερεθισμούς.

Ντους το πρωί (Όχι απαραίτητα)

Ξέρουμε ότι το πρωινό ντους είναι πολύ αναζωογονητικό και μας ξυπνάει. Ωστόσο φαίνεται να είναι προτιμότερο να κάνουμε το μπάνιο μας στο τέλος της ημερας. Έτσι ξεπλένουμε όλη τη βρωμιά και την λιπαρότητα που έχουν συγκεντρωθεί όλη την ημέρα στο δέρμα μας και κρατάμε παράλληλα τα σεντόνια μας καθαρά. Τέλος, ο ύπνος μας θα είναι πιο ξεκούραστος.

Καθαρίζουμε τα πινέλα του μακιγιάζ (Σωστό)

Να καθαρίζουμε τα πινέλα μας πού και που παίρνει μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν το κάνουμε (μη λέμε ψέματα). Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, καθώς μπορεί να σώσει το δέρμα μας από ρύπους και βακτήρια. «Αν δεν καθαριστούν σωστά, τα πινέλα μακιγιάζ μπορούν να μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο δέρμα», αναφέρει ο Dr. Schlessinger. Και προσθέτει: «Η βρωμιά που συγκεντρώνεται στα ακαθάριστα πινέλα μακιγιάζ, επηρεάζει την εφαρμογή του μακιγιάζ. Τα καθαρά πινέλα είναι το πιο σημαντικό βήμα για να δημιουργήσετε μια άψογη εμφάνιση μακιγιάζ. Πλύνετε τα πινέλα σας με ένα απαλό σαπούνι και νερό και μετά αφήστε τα να στεγνώσουν».

Χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα (Το σωστό όμως)

Το στοματικό διάλυμα φαίνεται μια υγιεινή πρακτική, αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο απαραίτητο. «Τα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ τείνουν στην πραγματικότητα να αφυδατώνουν το στόμα», σημειώνει ο Dr Chris Kammer. «Η ξηρότητα του στόματος δημιουργεί ένα ευνοϊκό έδαφος για κακά βακτήρια. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα με ξυλιτόλη αντί για αλκοόλ.

Βουρτσίστε τα δόντια σας αμέσως μετά τον καφέ (Λάθος)

Ξέρουμε (κι όσοι δεν ξέρουμε το μαθαίνουμε τώρα) πως ο καφές δεν κάνει καλό στα δόντια. Όμως, το να βουρτσίσουμε τα δόντια μας απευθείας μετά τον καφέ κάνει πραγματικό κακό. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο Danica Lacson, ο χρόνος που πρέπει να περάσει μετά το φαγητό για να πλύνουμε τα δόντια μας, είναι τουλάχιστον20 λεπτά. Ενώ, όταν έχουμε φάει ή πιει κάτι όξινο είναι 30 λεπτά.

Πλένουμε υπερβολικά το πρόσωπό μας (Λάθος)

Ναι ναι ναι, το κάνουμε κάποιοι αυτό. Συνήθως εκείνοι που αγγίζουν πολύ το πρόσωπό τους με αποτέλεσμα να το νιώθουν λιπαρό και να θέλουν να το πλύνουν. Το πολύ συχνό πλύσημο του προσώποπυ απομακρύνει φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας και αυτό διαταράσει όλη την φυσική λειτουργία του.

«Όταν αφαιρείτε τα υγιή βακτήρια της επιδερμίδας, χάνετε τα πολλά φυσικά οφέλη περιποίησης που προσφέρουν», τονίζει η αισθητικός του CRUDE Personal Care, Denise Cartwright. Οπότε μην ασχολείστε και πολύ με το πρόσωπό σας, είτε το αγγίζετε είτε το πλένετε πολύ συχνά. Αφήστε το στην ησυχία του.

Ξεχνάμε να καθαρίσουμε τα νύχια μας (Λάθος)

Καθαρά χέρια δεν σημαίνει μόνο το τακτικό πλύσιμο τους, αλλά και το καθάρισμα των νυχιών. Ο Dr Trattner λέει και ισχύει φουλ: «Έχω δει μερικά όμορφα χέρια και νύχια που είναι αηδιαστικά από κάτω». Και συνεχίζει, «Τα βακτήρια και η βρωμιά μπορεί να παραμείνουν κάτω από τα νύχια και αν αγγίξετε το σώμα σας ή βάλετε τα χέρια στο στόμα, μεταφέρετε πολλά μικρόβια.

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα