23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν έχετε ξανακούσει ποτέ ήχο πεταλούδας! (βίντεο)

Δείτε επίσης

Η πεταλούδα μονάρχης είναι είδος υπό εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός της συνεχίζει να μειώνεται

 

Η πεταλούδα Μονάρχης

Η πεταλούδα μονάρχης είναι ένα από τα πιο γοητευτικά είδη στον πλανήτη με ένα αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό χρωματικό και σχηματικό μοτίβο στα λεπτεπίλεπτα φτερά της. Κάθε χειμώνα, κατά τη διάρκεια της ζωής των πεταλούδων, λαμβάνει χώρα μια μαζική μετανάστευση που φέρνει εκατομμύρια μονάρχες στο Μεξικό και την Καλιφόρνια.

Ταξιδεύουν ακόμα και για πάνω από 3.000 χιλιόμετρα απόσταση. Δυστυχώς, μερικές δεν καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, αλλά όσες τα καταφέρνουν μπορούν να χαλαρώσουν και να αναγεννηθούν στον ζεστό ήλιο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους την άνοιξη.

Ο οικοδεσπότης Phil Torres του The Jungle Diaries έθεσε το ερώτημα: «Πόσες πεταλούδες χρειάζονται για να κάνουν θόρυβο στο δάσος;». Η απάντηση είναι αρκετά εκατομμύρια. Μια ντελικάτη πεταλούδα μόλις και μετά βίας ακούγεται – όταν όμως μερικά εκατομμύρια χτυπούν τα φτερά τους, δημιουργούν έναν υπέροχο ήχο. Κατέγραψε πλάνα από ένα σμήνος πεταλούδων σε ένα δάσος του Μεξικού, καθώς συγκεντρώνονταν σε ομάδες πάνω στα δέντρα και κάλυπταν ολόκληρα κλαδιά και φύλλα.

Καθώς ο ήλιος ζεσταίνει τα έντομα, τα πολύχρωμα πλάσματα πετούν όλα μαζί. Ο Torres αποκαλεί αυτή τη συλλογική κίνηση «καταρράκτη», καθώς τα φτερά τους χτυπούν μαζί για να μιμηθούν έναν καταπραϋντικό ήχο παρόμοιο με αυτόν του νερού που πέφτει.

Περισσότερα για αυτή

Η πεταλούδα Μονάρχης (Danaus Plexippus) ανήκει στην οικογένεια των Νυμφαλίδων και ονομάζεται έτσι γιατί θεωρείται ο βασιλιάς των πεταλούδων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πεταλούδες και το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 8-10 εκατοστά. Ζει κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Έχει χαρακτηριστικά πορτοκαλί – μαύρα φτερά και είναι δηλητηριώδης.

Η πεταλούδα μονάρχης είναι είδος υπό εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός της συνεχίζει να μειώνεται – κατά 26% σε σχέση με την περσινή καταμέτρηση. Οι μονάρχες απειλούνται από τα φυτοφάρμακα, την κλιματική αλλαγή, την αστική εξάπλωση και την παράνομη υλοτομία των δασών όπου μεταναστεύουν για το χειμώνα.

Οι κάμπιες της πεταλούδας μονάρχης τρώνε μόνο γαλατσίδα, αλλά το συγκεκριμένο φυτό έχει καταστραφεί από τους αυξημένους ψεκασμούς με ζιζανιοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τις νεαρές κάμπιες.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Phil Torres: Website | YouTube | Instagram 

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα