Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι 23 x 33 εκ. και απλώνετε αντικολλητικό χαρτί (αν έχετε πιο μεγάλο, θα βγει πιο λεπτό το κέικ και θα χρειαστεί ελαφρώς λιγότερο χρόνο ψησίματος).
- Ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε μαζί τα αυγά, το βουτυρόγαλα, το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα αυτό το μείγμα αλευριού-ζάχαρης ανακατεύοντας μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν λείος χυλός.
- Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 30’. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει τελείως ακουμπισμένο σε σχάρα.
- Ετοιμάζετε την επικάλυψη: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας και τη λιωμένη σοκολάτα χτυπώντας πάντα μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτή και το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό. Απλώνετε το σοκολατένιο γλάσο με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Tip. Το βουτυρόγαλα προσθέτει γεύση και βοηθάει να κρατηθεί η υγρασία του γλυκού. Αν δεν βρίσκετε έτοιμο, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα καλό υποκατάστατο. Ανακατέψτε 1 3/4 κουταλιά της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού σε 1 3/4 φλιτζάνια (420ml) γάλα. Αφήστε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε.