13.7 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Σύγκρουση Συναισθήματος και Λογικής – Τι σημαίνει Ιδανική Σχέση

Δείτε επίσης

Συναίσθημα ή λογική χρειάζεται για να δημιουργήσουμε την ιδανική σχέση; Οι απαντήσεις ποικίλλουν αφού άλλοι υποστηρίζουν πως τα συναισθήματα και μόνο μπορούν να κάνουν μία σχέση ιδανικοί, άλλοι πως η λογική είναι αυτή που δημιουργεί γερές βάσεις σε μία σχέση ώστε να γίνει ιδανική για εμάς καθώς επίσης και αυτοί που θεωρούν πως τόσο το ένα όσο και το άλλο θα παίξουν τον ρόλο τους.

Φαίνεται όμως ότι το πιο σημαντικό είναι να ορίσουμε πρώτα τι σημαίνει ιδανική σχέση για εμάς πριν να έρθει η στιγμή που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σύγκρουση συναισθήματος και λογικής. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιον κανόνα για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία ιδανική σχέση ούτε μπορεί κάποιος να μας δώσει οδηγίες ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε μία σχέση γενικότερα είναι μάλλον αναπόφευκτο να μην έρθουν κάποια στιγμή σε σύγκρουση το συναίσθημα με την λογική. Κάτι τέτοιο όταν συμβεί δεν σημαίνει πως έχουμε κάνει λάθος επιλογή κι ότι όλα θα έπρεπε να βαίνουν καλώς για να μπορούμε να μιλάμε για ιδανική σχέση και να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.

Σύγκρουση συναισθήματος και λογικής – Τι σημαίνει ιδανική σχέση

Τι σημαίνει ιδανική σχέση για την καθεμία από εμάς; Αυτή που βασίζεται στο συναίσθημα, στην λογική ή και στα δυο; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τι συμβαίνει σε μία σχέση όταν αυτά τα δυο συγκρούονται κι αν αυτό ορίζει την ιδανική σχέση, αλλά πρώτα ας ρίξουμε μία ματιά στο τι μπορεί να σημαίνει ιδανική σχέση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δείτε κάποιες απόψεις για το ποιες σχέσεις θεωρούνται ιδανικές!

1. Η σχέση που οδηγεί στον γάμο

Για κάποια άτομα ιδανική είναι μία σχέση αν πρόκειται να καταλήξει σε γάμο. Τότε φαίνεται πόσο σοβαρά μας βλέπει κάποιος και η εξέλιξη της σχέσης είναι αυτή που επιβεβαιώνει ότι έχουμε κάνει σωστή επιλογή.

2. Η σχέση που νιώθεις ασφάλεια

Πρέπει να αισθάνεσαι ασφαλής με τον άνθρωπο που είσαι μαζί ώστε να θεωρείται η σχέση αυτή ιδανική. Για κάποιες γυναίκες είναι πολύ σημαντική η ασφάλεια που αισθάνονται ακόμη και σε πρακτικό επίπεδο. Ο άντρας θεωρούν πως είναι η κολόνα μία σχέσης οπότε θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλής τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά.

3. Η σχέση που περνάς όμορφες στιγμές

Αρκεί να περνάς καλά με την σχέση και είναι ιδανική. Αυτή είναι ακόμα μία άποψη για το τι σημαίνει ιδανική σχέση. Περνάμε όμορφα άρα όλα είναι καλά. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να έχεις μόνο όμορφες στιγμές με μία σχέση οπότε η συγκεκριμένη άποψη μπορεί να σημαίνει πως δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις, συζητήσεις και οτιδήποτε άλλο σε μία σχέση, απλά να περνάμε καλά.

4. Η σχέση στην οποία υπάρχει αμοιβαία αγάπη

Η αγάπη είναι το Α και το Ω για να υφίσταται μία σχέση πόσο μάλλον η ιδανική. Με αυτήν μπορούμε να δείξουμε κατανόηση, σεβασμό. Αμοιβαία συναισθήματα δημιουργούν την ιδανική σχέση και με αυτά ξεπερνιούνται τα όποια εμπόδια και προβλήματα προκύψουν.

5. Η σχέση που συντηρεί τον έρωτα και το πάθος

Στην ιδανική σχέση κρατάμε ζωντανά τον έρωτα και το πάθος χωρίς να μας καταβάλλει οποιαδήποτε κουραστική καθημερινότητα ή η ρουτίνα. Κάποιοι θεωρούν πως χωρίς να είμαστε ερωτευμένοι δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδανική σχέση. Μάλιστα υποστηρίζουν πως αν αρχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό απομακρύνει το ζευγάρι και σιγά σιγά η σχέση παύει να υπάρχει.

6. Η σχέση που ταιριάζει ο ένας απόλυτα με τον άλλον

Μόνο αν ταιριάζουμε απόλυτα μπορούμε να δημιουργήσουμε μία σχέση ιδανική. Είναι αυτό που παρατηρούμε ορισμένες φορές και τους ονομάζουμε «αυτοκολλητάκια». Το θέμα δεν είναι πως ένα ζευγάρι επιλέγει να είναι συνεχώς μαζί, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως να προσπαθούν πολύ να ταιριάξουν απόλυτα γιατί μόνο έτσι θεωρούν πως η σχέση θα μπορέσει να είναι ιδανική.

7. Η σχέση με ένταση που επιβεβαιώνει τα συναισθήματα

Ορισμένοι ιδανική σχέση εννοούν την θυελλώδη σχέση με ότι αυτό περιλαμβάνει. Έντονες στιγμές και μία μόνιμη έκρηξη! Πιστεύουν πως έτσι επιβεβαιώνουν πως ο ένας είναι αποκλειστικά για τον άλλον. Αισθάνονται ασφάλεια για τα αισθήματα του άλλου αφού φαίνεται να μην έχουν διάθεση να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο πέρα από την σχέση που τους ρουφάει όλη την ενέργεια.

Σύγκρουση συναισθήματος και λογικής – Τι ρόλο παίζουν στην ιδανική σχέση;

Όπως αντιλαμβάνεστε διαβάζοντας τα παραπάνω υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια σχέση θεωρείται ιδανική αφού αλλού παρατηρούμε ως προτεραιότητα το συναίσθημα, αλλού την λογική και αλλού και τα δυο. Αυτό όμως που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε όλες τις περιπτώσεις είναι πως δεν γνωρίζουμε αν μπορούμε να αποφύγουμε την σύγκρουση συναισθήματος και λογικής. Πώς μπορεί όμως να διαχειριστούμε και τα δυο ώστε να αποκτήσουμε την ιδανική σχέση;

1. Συναίσθημα

Υπάρχει σχέση χωρίς συναίσθημα; Κανονικά θα έπρεπε να απαντούσαμε ομόφωνα «όχι», αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται όντως σχέσεις οι οποίες δεν έχουν ως βάση τα όμορφα συναισθήματα που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας. Σχέσεις ανάγκης, σχέσεις συμφέροντος, σχέσεις από φόβο και διάφορες άλλες περιπτώσεις. Μία ιδανική σχέση σαφώς περιλαμβάνει συναισθήματα, αλλά η λεπτομέρεια είναι να είναι αμοιβαία!

Μέχρι εδώ φαίνονται όλα καλά, αλλά τα συναισθήματα μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα μέσα σε μία σχέση και τότε δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε και αναρωτιόμαστε αν όντως η σχέση μας συνεχίσει να είναι ιδανική. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλες φορές πάλι καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις μέσα στη σχέση που βασιζόμενοι στα συναισθήματά μας και μόνο μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα σε αυτήν. Για παράδειγμα, η σχέση μας περνάει μία κρίση και τα συναισθήματά μας φαίνονται πολύ μπερδεμένα. Τι θα συμβεί αν ακούσουμε μόνο αυτά; Βοηθάνε πάντα μία σχέση οι παρορμητικές συμπεριφορές;

2. Λογική

Η ιδανική σχέση βασίζεται στην λογική η οποία πρέπει να υπερτερεί! Αυτή είναι μία άποψη που υποστηρίζουν κάποιοι και θεωρούν πως μόνο έτσι μπορούν να είναι καλά δυο άνθρωποι μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές μέσα σε μία σχέση καλό είναι να την χρησιμοποιήσουμε ώστε να αισθανθούμε καλύτερα, να μην χάσουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης, να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να λύσουμε οποιαδήποτε παρεξήγηση ή πρόβλημα προκύψει.

Όταν όμως αρχίσουμε και συμπεριφερόμαστε μέσα σε μία σχέση σαν καλοκουρδισμένα ρομποτάκια τότε ίσως χάνουμε αυτές τις στιγμές που καλό είναι να τις απολαμβάνουμε χωρίς σκέψη, αλλά με την καρδιά. Μπορεί η λογική να χρειάζεται για να κατανοήσουμε καταστάσεις, αλλά και το συναίσθημα χρειάζεται για να τις νιώσουμε.

Σύγκρουση συναισθήματος και λογικής – Συμπέρασμα για ιδανική σχέση

Ποιο από τα δυο λοιπόν χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μία σχέση ιδανική; Όπως αντιλαμβανόμαστε και τα δυο! Τόσο το συναίσθημα όσο και η λογική είναι απαραίτητα στοιχεία αλλά καλό είναι να καταφέρνουμε να τα ισορροπούμε. Δεν λέμε πως είναι κάτι εύκολο αφού ορισμένες φορές το συναίσθημα είναι τόσο ισχυρό που καλύπτει την λογική όσο κι αν αυτή φωνάζει. Όλοι μας έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε πει πως «ξέρω ότι δεν πρέπει… αλλά τι να κάνω». Είναι η στιγμή της σύγκρουσης συναισθήματος και λογικής και το ένα παλεύει να υπερισχύσει του άλλου.

Συνήθως το συναίσθημα είναι αυτό που θα βγει πρώτο μπροστά. Σε μία ιδανική σχέση το ίδιο θα συμβεί, αλλά θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας πριν από οποιαδήποτε αντίδραση. Έτσι μπορεί για λίγο το συναίσθημα να δείχνει τη δύναμή του, αλλά η λογική έρχεται να φέρει ισορροπία ακόμη και να διορθώσει δίνοντας λύσεις που αξίζουν. Η ιδανική σχέση είναι μία απόλυτα φυσιολογική σχέση και καθόλου ανέφικτη! Το μυστικό μάλλον βρίσκεται στην σύγκρουση αυτών των δυο, αλλά και στο πώς το διαχειρίζονται τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση.

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα