Όλα τα βότανα είναι σπουδαία και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν όμως πολλά που κάποιες από τις ιδιότητές τους είναι να καταπολεμούν το κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ορισμένες ουσίες που δρουν αποτελεσματικά κατά των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.
Τα βότανα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν έναντι των ενοχλητικών συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Όμως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα βότανα δεν υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βλάψουν την υγεία.
Έτσι, αν ταλαιπωρείσαι από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος( το οποίο δεν βλέπει εποχές, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και το καλοκαίρι) ,παρακάτω σου προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα βότανα για να ανακουφιστείς και να αναρρώσεις πιο γρήγορα.
Τα καλύτερα βότανα για το κρυολόγημα
1. Εχινάκεια
Η εχινάκεια είναι από τα πιο γνωστά βότανα για το κρυολόγημα. Υπάρχει ως συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο για την προστασία και αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Έχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών όπως πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, αλκυλαμίδια, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία ωφελούν τον οργανισμό μας. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την άμυνα του οργανισμού, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
2. Σαμπούκος
Ο σαμπούκος είναι πλούσιος σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, φλαβονοειδή, τανίνες, ανθοκυανίνες, ρουτίνη, κουερσετίνη, γλυκοσίδια, β-καροτίνη, αμινοξέα και βιταμίνες Α, Β και C. Αυτό που κάνει είναι να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και να εμποδίζει τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η κατανάλωση σαμπούκου βοηθάει πολύ τα αναπνευστικά προβλήματα.
3. Θυμάρι
Το θυμάρι χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, τις οποίες μπορούμε πιο άμεσα να τις πάρουμε καταναλώνοντας το θυμάρι ως ρόφημα. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τον πονόλαιμο, τον έντονο βήχα, δρα ως αποχρεμπτικό βοηθώντας στην εξαγωγή των φλεγμάτων και προσφέροντας ανακούφιση και γρήγορη ανάρρωση. Τέλος, έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
4. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, καθώς έχει μαλακτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία, απαλύνει τον βήχα, δρα ως φυσικό αντιπυρετικό και ανακουφίζει τους πόνους των αρθρώσεων.
5. Μέντα
Η μέντα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, τη γρίπη, το κρυολόγημα, το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Η μενθόλη(ο κύριος βιοδραστικός της παράγοντας), δρα ως αποχρεμπτικό, αντιβηχικό, βλεννολυτικό και καταπραϋντικό φάρμακο για τον πονόλαιμο.
6. Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα είναι γνωστή για την αντιαλλεργική της δράση. Παράλληλα όμως ενισχύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας και ρευματισμών.
7. Λεβάντα
Η λεβάντα θεωρείται ένα βότανο για όλους τους πόνους. Βοηθάει πολύ τον πονοκέφαλο, τους κολικούς του εντέρου, τον πόνο στο στομάχι, τις ταχυπαλμίες, τον πυρετό, τον πονόλαιμο αλλά και το συνάχι.
8. Χαμομήλι
Το χαμομήλι θεωρείται αγαπημένο βότανο πολλών ανθρώπων. Είναι αυτό που το ξέρουμε όλοι από παιδιά και που μας έδιναν οι μαμάδες μας όταν αρρωσταίναμε. Είναι χαλαρωτικό, αντιβακτηριδιακό, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Εκτός των άλλων είναι εξαιρετικό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και του πονόλαιμου.
9. Λουΐζα
Η λουΐζα είναι πιο πολύ γνωστή σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Όμως οι ευεργετικές της ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Είναι καταπραϋντική, χαλαρωτική και δρα ενάντια στους ιούς.
10. Δυόσμος
Ο δυόσμος αντιμετωπίζει την εφίδρωση που προκαλείται από τον πυρετό και τη γρίπη, ενώ η εισπνοή των υδρατμών βοηθάει πολύ στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.
11. Ευκάλυπτος
Ο ευκάλυπτος αντιμετωπίζει τις φλεγμονές του αναπνευστικού, τον πονόλαιμο, το βήχα και το άσθμα. Έχει αντιβιοτική δράση και έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ρίξε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει και εισέπνευσε τους υδρατμούς για να διευκολύνουν την αναπνευστική λειτουργία.