19 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι αλλάζει στον οργανισμό όταν «κόψεις» το αλκοόλ για ένα μήνα

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στον οργανισμό όταν «κόψεις» το αλκοόλ για ένα μήνα; Η υπερένταση, το τρέμουλο, η ναυτία, η εφίδρωση και το άγχος, μπορεί να αποτελέσουν μερικά ακόμη πιο έντονα συμπτώματα της περιόδου νηφαλιότητας.

Η εορταστική περίοδος για τους περισσότερους σηματοδοτεί μια μεγαλύτερη ελευθερία. Μια ελευθερία που επεκτείνεται στις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί, λοιπόν η εορταστική αυτή περίοδος να φτάνει στο τέλος της, όμως οι περισσότεροι προσπαθούν να αναμετρηθούν με τα αποτελέσματα αυτής της «ελευθερίας». Σε αυτή τη διαδικασία, ορισμένοι ειδικοί, προτείνουν την υιοθέτηση του «νηφάλιου Ιανουάριου» (Dry January).

Η απόφαση, να σταματήσουμε το αλκόολ μπορεί να έχει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Τα πλεονεκτήματα από την αποφυγή κατανάλωσης αλκόολ, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και νόσων του ήπατος είναι ήδη σε όλους γνωστά. Ένας μήνας πλήρους νηφαλιότητας, όμως, μπορεί να δημιουργήσει και επιβλαβείς παρενέργειες.

Ειδικότερα, ο γιατρός της Κλινικής του Λονδίνου, Preethi Daniel, εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Dry January» (Νηφάλιος Ιανουάριος) μετά τις παρορμήσεις της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις της αποτοξίνωσης

Κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα, μπορεί κάποιοι να μην μπορούν κοιμηθούν ήσυχα, ενώ πιθανόν είναι να εμφανιστούν σημάδια αφυδάτωσης.

Οι παρενέργειες αυτές, δείχνουν ότι το σώμα μας εμφανίζει συμπτώματα απεξάρτησης από το αλκόολ.

Επιπλέον, η υπερένταση, το τρέμουλο, η ναυτία, η εφίδρωση και το άγχος, μπορεί να αποτελέσουν μερικά ακόμη πιο έντονα συμπτώματα της περιόδου νηφαλιότητας.

Τα πλεονεκτήματα της αποφυγής κατανάλωσης αλκόολ

Ωστόσο, χωρίς καμία αμφιβολία, η μείωση κατανάλωσης αλκόολ ή η πλήρης αποφυγής του, έχει πολύ περισσότερα οφέλη στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, το συκώτι των ανθρώπων χρειάζεται περίπου έξι εβδομάδες ανάρρωσης, οπότε η μέθοδος του «νηφάλιου μήνα» μπορεί αποτελέσει πολύ καλή επιλογή.

Ακόμη, μακροπρόθεσμα βελτιώνεται και η ποιότητα του ύπνου. Μετά από μερικές ημέρες αϋπνίας, στην αρχή του μήνα, από την έβδομη μέρα και μετά, ο ύπνος πρόκειται να είναι πιο γαλήνιος και παράλληλα τα πρωινά γεμάτα ενέργεια.

Η μείωση κατανάλωση αλκόολ, μπορεί να επηρεάσει και την εξωτερική μας εμφάνιση. Μεταξύ των προτερημάτων που έχουν παρατηρηθεί είναι η λάμψη του δέρματος και των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή η πλειοψηφία των θερμίδων που λαμβάνουμε προέρχεται από φαγητό που καταναλώνουμε έναντι του αλκόολ, αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμινών.

Καταλήγοντας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποφυγή κατανάλωσης αλκόολ, προσδίδει στο ανοσοποιητικό σύστημα την ώθηση που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στο κοινό κρύωμα, που συνηθίζεται μετά από μια περίοδο κραιπάλης.

Συμβουλές «επιβίωσης» την περίοδο αποτοξίνωσης

Βέβαια, η ολοκλήρωση του λεγόμενου «νηφάλιου Ιανουαρίου», μπορεί να ακούγεται εύκολη υπόθεση, όμως δεν είναι. Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες αυτής της διαδικασίες, ο κ. Ντάνιελ δίνει ορισμένες συμβουλές «επιβίωσης».

Η ενυδάτωση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, με τα ροφήματα με λεμόνι να συμπεριλαμβάνονται στις πιο δημοφιλείς προτάσεις κατανάλωσης υγρών. Μάλιστα, ένα ποτήρι νερό πριν πέσουμε για ύπνο θα βοηθήσει να ξυπνάμε αναζωογονημένοι.

Σε μια προσπάθεια αποτοξίνωσης, τα συχνά, γεμάτα διατροφική αξία γεύματα, συνεισφέρουν στη διαχείριση της αίσθησης πείνας.

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα