33.3 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το Βασίλειο του Μπουτάν

Δείτε επίσης

Το Βασίλειο του Μπουτάν είναι μια χώρα με έκταση 38.394 τ.χλμ και πληθυσμό 750.000 κατοίκους ειναι 166 χωρα στοκόσμο. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι η Θιμφού. Γεωπολιτικά, το Μπουτάν βρίσκεται στην Νότια Ασία και είναι το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος της περιοχής, έχοντας περισσότερο πληθυσμό μόνο από τις Μαλδίβες.

Από ©Christopher J. Fynn / Wikimedia Commons

Η ανεξαρτησία του Μπουτάν έχει αντέξει για αιώνες, ενώ η χώρα δεν έχει αποικιστεί ποτέ στην ιστορία της. Καθώς βρίσκεται στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού ανάμεσα στο Θιβέτ, την ινδική υποήπειρο και την Νοτιοανατολική Ασία, το μπουτανικό κράτος έχει αναπτύξει μια διαφορετική εθνική ταυτότητα βασισμένη στον Βουδισμό. Με ηγέτη έναν πνευματικό αρχηγό, γνωστό ως Ζαμπντρούνγκ Ρινπότσε, η περιοχή αποτελείτο από πολλά φέουδα και διοικείτο από μία βουδιστική θεοκρατία. Μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο τον 19ο αιώνα, ο Οίκος των Βανγκτσούκ επανένωσε την χώρα και εγκαθίδρυσε σχέσεις με την Βρετανική αυτοκρατορία. Το Μπουτάν ανέπτυξε στρατηγική συνεργασία με την Ινδία κατά την διάρκεια της ανόδου του κινέζικου κομμουνισμού, και έχει ένα αμφισβητούμενο σύνορο με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 2008, πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από την απόλυτη μοναρχία στην συνταγματική μοναρχία. Το Μπουτάν είναι δικομματικό κράτος, ενώ το σύστημα αυτό είναι γνωστό ως Μπουτανική Δημοκρατία.

Ο Βασιλέας του Μπουτάν είναι γνωστός ως “Δράκοντας Βασιλιάς”. Το Μπουτάν είναι αξιοσημείωτο για την πρωτοπορία της έννοια της ακαθάριστης εγχώριας χαράς. Το τοπίο της χώρας ποικίλλει, καθώς η χώρα αποτελείται από υποτροπικές πεδιάδες στα νότια και από υποαλπικές οροσειρές των Ιμαλαΐων στα βόρεια. Το όρος Γκανγκχάρ Πουενσούμ, ένα από τα ψηλότερα βουνά της χώρας, θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για το ψηλότερο βουνό παγκοσμίως που δεν έχει αναρριχηθεί ποτέ. Υπάρχει ποίκιλη άγρια ζωή στο Μπουτάν.

Το Μπουτάν συνορεύει προς Βορρά με την Κίνα, και προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις με την Ινδια.  Μέγιστο μήκος της χώρας από ανατολικά προς δυτικά είναι 190 μίλια και το μέγιστο πλάτος της 90 μίλια. Αποτελεί μια έκταση περίπου 18.000 τ. μιλίων ή περίπου 46.500 τ.χλμ. Παλαιότερο όνομα της έκτασης αυτής ήταν Dewangiri.

Η βόρεια πλευρά της χώρας βρίσκεται στις παρυφές των Ιμαλαίωνκαι εκεί συναντώνται αλπικά λιβάδια και παγωμένες βουνοκορφές και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στα ψηλότερα σημεία. Το ύψος πολλών βουνών υπερβαίνει τα 7.000). Ποτισμένα με άφθονα χιονόνερα τα λιβάδια είναι καταπράσινα όλο το χρόνο και συντηρούν τα κοπάδια λιγοστών νομάδων βοσκών.

Στο κέντρο της χώρας τα Μαύρα Όρη περικλείονται από δύο ποτάμια συστήματα: το Mo Chhu και το Drangme Chhu. Ανάμεσα στις κορυφές τους – που κυμαίνονται από 1.500 έως 2.700 μ σε ύψος – ορμητικά νερά έχουν σκαλίσει φαράγγια στα χαμηλότερα σημεία των πλαγιών. Στα μεγάλα και πυκνά δάση ευδοκιμούν υποαλπικά κωνοφόρα στα υψηλότερα υψόμετρα και πλατύφυλλα στα χαμηλότερα υψόμετρα. Στην περιοχή των κεντρικών υψιπέδων ζει και το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού.

Στο νότο οι λόφοι Shiwalik καλύπτονται από πυκνά υποτροπικά δάση πλατύφυλλων, κοιλάδες, ποτάμια, βάλτους και βουνά που φτάνουν τα 1.500 μ.. Οι πρόποδες των βουνών, στη νότια μεριά, συναντούν μια υποτροπική πεδιάδα από την οποία το Μπουτάν ελέγχει μόνο 10-15 χλμ. και η  Ινδία το υπόλοιπο. Τα ποτάμια τροφοδοτούνται από τα χιόνια που λιώνουν και από τις βροχές των μουσώνων και καταλήγουν στον ινδικό ποταμό Βραχμαπούτρα.

Το κλίμα στο Μπουτάν ποικίλλει, ανάλογα με το υψόμετρο, από υποτροπικό στο νότο, εύκρατο στα κεντρικά υψίπεδα και πολικό στο Βορά. Το νότιο Μπουτάν έχει ζεστό, υγρό καλοκαίρι και δροσερό χειμώνα. Στα κεντρικά και ανατολικά το κλίμα είναι εύκρατο και πιο ξηρό από τα δυτικά με ζεστά καλοκαίρια και δροσερούς χειμώνες.

Χρησιμες πληροφορίες ταξιδεύοντας για το Μπουτάν .

Εκτός αν είστε από μερικές επιλεγμένες χώρες, όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και οι Μαλδίβες, το ταξίδι στο Μπουτάν είναι ακριβό και δεν γίνεται εύκολα. Ωστόσο, η ξεχωριστή βουδιστική κουλτούρα, τα παρθένα τοπία και ο καθαρός αέρας του βουνού το καθιστούν πολύ χρήσιμο. Ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται το Μπουτάν αυξάνεται κάθε χρόνο, αντανακλώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χώρα ως τουριστικό προορισμό. Να τι πρέπει να γνωρίζετε για να σχεδιάσετε το ταξίδι σας.

Η κυβέρνηση του Μπουτάν επιφυλάσσεται να επιτρέπει στους επισκέπτες στη χώρα. Το ανεξάρτητο ταξίδι στο Μπουτάν ανοίγει, αλλά δεν είναι κάτι που ενθαρρύνει η κυβέρνηση. Γενικά, οι επισκέπτες στο Μπουτάν πρέπει είτε να είναι τουρίστες, είτε επισκέπτες της κυβέρνησης. Οι μόνες άλλες επιλογές για να επισκεφθείτε τη χώρα είναι να λάβετε πρόσκληση από έναν «πολίτη κάποιου μόνιμου» ή μια εθελοντική οργάνωση. Με εξαίρεση τους κατόχους διαβατηρίων από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και τις Μαλδίβες, όλοι οι τουρίστες πρέπει να ταξιδεύουν σε μια προ-προγραμματισμένη, προπληρωμένη, οργανωμένη περιήγηση με πακέτο ή προσαρμοσμένο πρόγραμμα ταξιδιού

Με πληροφορίες απο τη βικιπαιδεια

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα