Πόσο πρέπει να τρώει ένα βρέφος 16 μηνών ;
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ποσότητα του φαγητου που θα καταναλώνει ένα βρέφος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ποσότητα δεν ειναι το παν, αλλά περισσότερο σημαντική είναι η ποικιλία των τροφών!
Μαθαίνουμε στο παιδί να ‘ακούει’ και να σέβεται το σώμα του και τις ανάγκες του. Μαθαίνουμε στο παιδί να κατανοεί και να υπακούει στη δική του αίσθηση πείνας και κορεσμού. Όχι αυθαίρετες ποσότητες φαγητού. Ποτέ τάισμα με το ζόρι, όχι μπούκωμα. Δεν χρειάζεται να αδειάζει όλο το πιάτο. Δεν υπάρχει κάποιο γενικευμένο καλούπι που να χωράει όλα τα παιδιά, μόνο άπειρα καλούπια, ένα για το καθένα.
Οι μερίδες τροφής για μικρά παιδιά είναι συχνά υπερεκτιμημένες- για παράδειγμα, για ένα παιδί δύο ετών πρέπει να ξέρουμε ότι μία μερίδα λαχανικών είναι 1-2 κουταλιές σούπας, μία μερίδα φρούτου είναι ένα κομμάτι 100γρ., ενώ μία μερίδα κρέατος ή ψαριού είναι 1-2 κουταλιές σούπας.
Το γάλα
Παραμένει και σ’ αυτήν την ηλικία η κυριότερη πηγή πρόσληψης ασβεστίου. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι 2 με 3 ποτήρια των 250 ml την ημέρα.
Θεωρείται καλύτερο να λαμβάνει γάλα σε σκόνη (νούμερο 3) σαν συνέχεια της προηγούμενης διατροφής του, αφού αυτά τα γάλατα περιέχουν περιορισμένα κεκορεσμένα λίπη, εμπλουτισμένα με ακόρεστα λιπαρά οξέα και περισσότερο σίδηρο. Τα λιπαρά δεν πρέπει να περιορίζονται γιατί δίαιτα χαμηλή σε λίπος περιορίζει την απορρόφηση λιπoδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνη A,D, E, K).
Μπορείτε να δίνετε και πλήρες αγελαδινό γάλα, αρκεί το παιδί σας να λαμβάνει ποικιλία άλλων τροφών.
Ποικιλία σε τροφές
Το νήπιο σας εκτός από γάλα και γαλακτοκομικά, πρέπει να λαμβάνει και τροφές από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Κρέας, αβγό, ψάρι
- Φρούτα και λαχανικά
- Ρύζι, πατάτες, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά
- Λίπη και έλαια
Προσφέρετε τροφές με ποικιλία χρωμάτων και γεύσης για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα το συντροφεύει σε όλη του τη ζωή.
Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποφύγετε αλλαντικά, τουρσιά, παστές τροφές.
Κανόνες σωστής σίτισης – Πόσο πρέπει να τρώει ένα βρέφος 16 μηνών ;
Το παιδί σας θα πρέπει να τρώει πάντα καθιστό και με επιτήρηση από ενήλικα. Δεν πρέπει να τρέχει με το στόμα γεμάτο λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμού. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε μεγάλα κομμάτια σκληρής τροφής (καρότα, κρέας, σταφύλι κλπ). Προτιμήστε συνδυασμούς τροφών που γίνονται μπουκιές που γλιστρούν εύκολα στο στομάχι του παιδιού σας όπως μικρά κομματάκια κρέατος με πουρέ ή λιωμένη πατάτα.
Θυμηθείτε ότι το παιδί σας πρέπει να τρώει επειδή πεινάει και όχι για να λάβει κάποια αμοιβή.
Οι μερίδες θα πρέπει να είναι ανάλογες της ηλικίας του και όχι μερίδες ενηλίκου, έχοντας μάλιστα την απαίτηση να το φάνε όλο! Για ένα νήπιο 15-16 μηνών ένα ποτήρι του κρασιού γεμάτο με μακαρόνια και κιμά αποτελεί μια πλήρη μερίδα.
Να τρώει όσο θέλει. Μην επιμένετε να αδειάζει το πιάτο του. Μερικά παιδιά είναι λιγόφαγα. Εφόσον το βάρος σώματος αυξάνεται κανονικά, μην επιμένετε να τρώει μεγαλύτερες ποσότητες.
Θεωρούνται αρκετά τα 5-6 γεύματα την ημέρα (δύο με τρία να είναι γάλα). Αν τρώει τόσες φορές, μη δίνετε άλλο φαγητό ενδιάμεσα.
Στα αχόρταγα παιδιά δίνετε επιπλέον φρούτα, ζελέ και μικρές συμπληρωματικές μερίδες. Μη ξαναγεμίζετε το πιάτο με κανονική μερίδα.
Δώστε του πρωτοβουλίες. Μπορεί να τρώει ψωμί κρατώντας το με το χεράκι του και να αρχίσει να κρατά το κουτάλι του ώστε να προσπαθεί να “φτυαρίσει” πουρέ, ρύζι και κριθαράκι. Εσείς μπορείτε να το βοηθάτε με ένα άλλο κουτάλι. Προς τον τρίτο χρόνο ζωής του θα μπορεί να χρησιμοποιεί με επιτυχία το πηρουνάκι του.
Προσπαθείτε να τρώτε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, ιδιάτερα το Σαββατοκύριακο που είναι ευκολότερο να μαζευτεί όλη η οικογένεια. Μην το αφήνετε να τρώει μπροστά στην τηλεόραση. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με τη σίτιση μπροστά στην τηλεόραση.
Όλα τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά να τα ακολουθούμε και πάντα να συμβουλευόμαστε και τον παιδίατρό μας!