15.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Panforte! υποδεχτείτε το νέο χρόνο με ενα μοναδικό Ιταλικό γλυκο

Δείτε επίσης

Panforte! υποδεχτείτε το νέο χρόνο με ενα μοναδικό Ιταλικό γλυκο

Μια μοναδική χριστουγεννιάτικη συνταγή μας προτείνει το letstreatourselves.gr !

Panforte!

Οπως αναφερει στην συνατγη του γλυκού της η αγαπημενη μας σελίδα για τα γλυκά μας, letstreatourselves.gr

Σήμερα ταξιδεύουμε για λίγο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σιένα, στην περιοχή της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται αυτό το ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Το γλυκάκι αυτό, το οποίο είναι γεμάτο με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά, ψήνεται στο φούρνο και έχει μια ιδιαίτερη υφή αλλά και πολύ πούσια γεύση. Σερβίρετε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη σε μικρά κομμάτια.

Το αρχικό όνομα του πανφόρτε ήταν «panpepato» (πιπεράτο ψωμί), λόγω του έντονου πιπεριού που χρησιμοποιείται στα συστατικά του. Στην Ιταλία πολλά καταστήματα προσφέρουν το ιδιαίτερο αυτό γλυκάκι σε κομμάτια πάντα τυλιγμένα σε ρυζόχαρτο.

Συνήθως, ένα μικρό κομμάτι σερβίρεται μαζί τον καφέ, με ένα γλυκό κρασί ή ακόμη και με κάποιο λικέρ. Η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ απλή, χρειάζεται όμως προσοχή στο ψήσιμο. Δεν θα πρέπει να παραψηθεί.

Όταν θα βγει από το φούρνο θα πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς θα πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά. Αν το δοκιμάσετε εκείνη τη στιγμή, ίσως να απογοητευτείτε, θα έχει λαστιχωτή υφή και δεν θα μπορείτε να γευτείτε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του. Καθώς κρυώνει, σκληραίνει ελαφρώς αλλά όσο περνάνε οι μέρες μαλακώνει και γίνεται ακόμη πιο νόστιμο. Θα πρέπει λοιπόν να κρυώσει πολύ καλά, πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το αποθηκεύσουμε.

Διατηρείται για πάρα πολλές μέρες, μέχρι και για 1 μήνα σε καλά κλεισμένο σκεύος και όπως σας ανέφερα και πιο πάνω γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με το πέρασμα των ημερών.

Λέγεται ότι το panforte θα πρέπει να περιλαμβάνει δεκαεπτά διαφορετικά συστατικά. Τα βασικά συστατικά του είναι τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Μπορείτε να παίξετε με τα υλικά και να κάνετε τους δικού σας συνδυασμούς.

Επειδή όμως το panforte που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι λιγάκι πιο υγιεινό από τις συνηθισμένες συνταγές, δεν θα ήθελα να παραλείψετε τους χουρμάδες και τις σταφίδες, καθώς του προσθέτουν επιπλέον γλυκιά γεύση.

Επίσης, προτίμησα να μη συμπεριλάβω το πιπέρι στα υλικά, γιατί το ήθελα σχετικά πιο ελαφρύ. Από φρούτα επέλεξα μαλακούς βασιλικούς χουρμάδες και σταφίδες ξανθιές και από ξηρούς καρπούς έβαλα, καρύδια και φιστίκια αιγίνης, ό,τι είχα στο σπίτι. Τόσο τα αμύγδαλα, όσο και τα φουντούκια ταιριάζουν όμως εξίσου γευστικά. Μπορείτε να προσθέσετε, σύκα, βερίκοκα ή ακόμη και δαμάσκηνα.

Μην ξεχνάτε όμως πως, όσο πιο γλυκά είναι τα αποξηραμένα φρούτα, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το γλυκάκι μας.

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

 

Για το Ιταλικό Panforte θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 20 εκ.

  • 130γρ βασιλικούς χουρμάδες κομμένους σε κομμάτια
  • 60γρ σταφίδες ξανθιές
  • 100γρ καρύδια ή αμύγδαλα
  • 100γρ φιστίκια αιγίνης ή φουντούκια
  • 60γρ αλεύρι
  • 60γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 150γρ μέλι
  • 100γρ ζάχαρη καρύδας ή καστανή
  • 2 κ. του γλυκού νερό
  • 1/2 κ. του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κ. του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/4κ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Μια πρέζα αλάτι

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ.

Σπάμε τους ξηρούς καρπούς σε μικρότερα κομμάτια, προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη. Καλό θα ήταν να τους σπάσετε με μαχαίρι ή να τους χτυπήσετε σε ένα γουδί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τους χουρμάδες, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και το αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και παράλληλα, σε ένα άλλο σκεύος σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά για περίπου 1 με 2 λεπτά.

Κατεβάζουμε το μείγμα με το μέλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα στα στερεά υλικά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα φροντίζοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και χωρίς να καθυστερούμε, γιατί διαφορετικά το μείγμα θα κρυώσει και θα σκληρύνει, το αδειάζουμε στο ταψί και το απλώνουμε πολύ καλά.

Ψήνουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια το βγάζουμε από το φούρνο. Ενώ κρυώνει, σταθεροποιείται περισσότερο.

Αφού λοιπόν κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τυλίγουμε με χαρτί αντικολλητικό. Όσο περνάνε οι μέρες μαλακώνει και γίνεται ακόμη πιο νόστιμο. Το απολαμβάνουμε ακόμη και ως σνακ ή μαζί με τον καφέ μας.

Tip: Μπορείτε αντί να βουτυρώσετε το ταψί, να το καλύψετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για μεγαλύτερη ευκολία, βέβαια σε αυτήν την περίπτωση θα δυσκολευτείτε λίγο να απλώσετε το μείγμα.

Σερβίρεται πάντα πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Enjoy!

…………………………………………………….

Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagramγράφοντας @letstreatourselves.gr  Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα