13.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βασιλοπιτα – Το ελληνικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς!

Δείτε επίσης

Βασιλοπιτα – Το ελληνικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς! Η βασιλόπιτα δεν είναι απλά ένα ακόμα γλυκό. Είναι η δική μας Ελληνική παράδοση σε ένα πιάτο. Μια πρωτοχρονιάτικη παράδοση!

Η βασιλόπιτα συνδέεται άμεσα με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου από την οποία και πήρε το όνομά της.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συναντάται με διαφορετικές συνταγές αλλά σχεδόν σε όλες είναι γλυκιά και περιέχει πολλά αυγά, ζάχαρη και φυσικά αλεύρι! ΑΟ αριθμός της νέας ρονιάς είναι γραμμένος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο πάνω μέρος της.

 

Μέσα στο γλυκό μπαίνει ένα νόμισμα! Τι συμβολίζει όμως το το νόμισμα;

 

Η βασιλόπιτα κόβεται σε κομμάτια. Συνήθως το πρώτο κομμάτι πηγαίνει στο Χριστό και το δεύτερο στο σπίτι. Μετά ακολουθούν η οικογένεια του νοικοκύρη του σπιτιού και όλα τα μέλη της παίρνουν από ένα κομμάτι. Όποιος πάρει το κομμάτι με το νόμισμα θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς! Αν το κομμάτι πέσε στο κομμάτι του Χριστού ή του σπιτιού, τότε είναι τυχεροί όλοι !

 

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια:

 

Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους συνήθως μετά από φαγοπότι.

 

Γράφεται πάνω στη Βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων σοκολάτα ή με ζάχαρη. Έτσι λίγο πρίν πάει 24:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα την ώρα που κοντεύει να γίνει η αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετρώντας αντίστροφα από το δέκα μέχρι το ένα και αμέσως μετά ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέος έτος με το υπερθέαμα πυροτεχνημάτων στον ουρανό.

 

Η Βασιλόπιτα μπαίνει πάνω στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρείς φορές λέει:

 

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου!

 

και αρχίζει να την κόβει με πρώτο κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας, του Σπιτιού, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, του Φτωχούς, του Άι-Βασίλη κ.α. Μαζί με το άνοιγμα λευκού οίνου σαμπάνια με γλυκιά ή ημίγλυκη γεύση. Μετά αρχίζει το γλέντι με τραγούδια και χορούς (Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς).

Βασιλοπιτα – Το ελληνικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς!

Με τον ερχομό του νέου έτους γιορτάζουν: Ο Βασίλειος, η Βασιλεία, η Βασιλική κ.α. Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του “Δωδεκαήμερου” των εορτών. Υπουργεία, υπηρεσίες, σχολεία γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο.

 

 

Εμείς σας ευχόμαστε να βρείτε το φλουρί, και αν δεν το βρείτε, μην ανησυχείτε ! Υπάρχει και η επόμενη χρονιά να προσπαθήσετε !

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα