Διαβάστε και φτιάξτε ακόμα μια υπέροχη συνταγή απο την Ευγενία
Έχουμε μπει για τα καλά σε γιορτινό mood, φέτος νομίζω πιο νωρίς από ποτέ. Όπως λοιπόν κάθε χρόνο ξεκινάω τις γιορτινές μου αναρτήσεις, με τι άλλο, μα φυσικά με μπισκότα.
Κάθε χρόνο την τιμητική τους έχουν τα περιβόητα gingerbread χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. Πέρυσι είχα φτιάξει τα υπέροχα μαλακά gingerbread μπισκοτάκια, με βρώμη χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ και πρόπερσι τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με χαρουπόμελο, εξαιρετικά και αυτά.
Φέτος λοιπόν, είπα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Τα πρώτα εορταστικά μπισκοτάκια είναι σοκολατένια, μαλακά και μοσχομυρίζουν κακάο. Είμαι σίγουρη πως θα τα λατρέψετε. Έψησα λοιπόν τα μπισκοτάκια μου και έφτιαξα τα πιο οικονομικά και όμορφα στολίδια που μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας από χαρτί περιτυλίγματος, χάρτινες σακούλες ή ακόμη και από περιοδικά.
Με τα χάρτινα αστεράκια και τα αγγελάκια στολίσαμε το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάναμε τα φρεσκοψημένα μπισκότα με μια κούπα ζεστό τσάι. Πόσο όμορφο και γιορτινό ήταν αυτό το απόγευμα μας.
Αυτά λοιπόν τα σοκολατένια μπισκότα, ναι μεν είναι μαλακά αλλά συγχρόνως διατηρούν το σχήμα τους στο ψήσιμο. Είναι λοιπόν ιδανικά για να τα στολίσετε είτε με ζαχαρόπαστα, είτε με rolyal icining . Αναλυτικά τη συνταγή για το rolyal icing (αυγόγλασο) μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Εγώ λοιπόν φέτος προτίμησα να στολίσω τα μπισκοτάκια μου με ένα διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο απλό. Αφού άνοιξα τη ζύμη, πριν την κόψω με τα κουπατ μου, έφτιαξα σχέδια στην επιφάνεια της με ειδικά στένσιλ ζαχαροπλαστικής. Τοποθέτησα το στένσιλ επάνω από τη ζύμη, αφού πρώτα την είχα ανοίξει και πίεσα ελαφρώς με τον πλάστη το στένσιλ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνεια της ζύμης.
Μετά έκοψα τα μπισκότα με τα κουπατ της επιλογής μου και τα τοποθέτησα στο ταψί. Αφού λοιπόν τα έψησα, τα άφησα να κρυώσουν πολύ καλά και στη συνέχεια τα πασπάλισα με άχνη ζάχαρη. Τέλος, με ένα πινελάκι αφαίρεσα την περίσσια ζάχαρη άχνη από την επιφάνεια τους έτσι ώστε να φανούν ωραία τα σχέδια.
Για τα μπισκότα σοκολάτας θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 30 περίπου μπισκότα (ανάλογα το μέγεθος από τα κουπατ που θα χρησιμοποιήσετε)
- 200γρ ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200γρ άχνη ζάχαρη
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένο
- 360γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ κακάο
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι με το κακάο. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αλλάξουμε τον αναδευτήρα από το μίξερ μας και να χρησιμοποιήσουμε το εξάρτημα που είναι ειδικό για το ζύμωμα της ζύμης ή να ζυμώσουμε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
Δίνουμε τη μορφή ενός δίσκου στη ζύμη, την τυλίγουμε σε μία μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε δυο ταψιά του φούρνου με χαρτί αντικολλητικό.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 4 με 5 χιλιοστά. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, την αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει ελαφρώς. Αν επίσης κολλάει ενώ την ανοίγουμε, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Κόβουμε τα μπισκότα με τα κουπατ τις επιλογής μας και τα τοποθετούμε στο ταψί με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. (Πιο πάνω στο άρθρο μου σας περιγράφω αναλυτικά πως δημιούργησα να σχέδια επάνω στην επιφάνεια των μπισκότων)
Φροντίζουμε τα μπισκότα μας να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος και τις ρυθμίσεις του φούρνο μας.
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς επάνω στο ταψί χωρίς να τα μετακινήσουμε.
Αφού κρυώσουν, τα γαρνίρουμε ή με royal icing, το γνωστό αυγόγλασο ή με ένα απλό γλάσο ζάχαρης, ανακατεύοντας λίγη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο νερό ή τέλος μπορούμε να τα αφήσουμε ως έχει και να τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Περισσότερα στο