13.8 C
Athens
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι τα μικροπλαστικά, και πόσο επικίνδυνα είναι για τις θαλασσές μας;

Δείτε επίσης

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά πλαστικά κομμάτια μήκους κάτω των πέντε χιλιοστών, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τον ωκεανό και την υδρόβια ζωή μας. Δυστυχως όπως θα δουμε στο παρακάτω άρθρο ειναι πολύ επικινδυνα για όλους τους οργανισμούς που ζούνε σε θάλασσες και μεγάλες λίμνες.

Το πλαστικό είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος θαλάσσιων σκουπιδιωνπου βρίσκονται στον ωκεανό μας και στις Μεγάλες Λίμνες. Τα πλαστικά συντρίμμια μπορούν να έρθουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, αλλά αυτά που έχουν μήκος μικρότερο από πέντε χιλιοστά (ή περίπουτο μέγεθος απο ένα σουσάμι) ονομάζονται «μικροπλαστικά».

Χιλιαδες μικροπλαστικα στην θαλασσα
Χιλιαδες μικροπλαστικα στην θαλασσα

Τα μικροσφαιρίδια είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού πολυαιθυλενίου που προστίθενται σε προϊόντα υγείας και ομορφιάς, όπως ορισμένα καθαριστικά και οδοντόκρεμες.

Ως αναδυόμενο πεδίο μελέτης, δεν γνωρίζουμε πολλά για τα μικροπλαστικά και τις επιπτώσεις τους.

Τα μικροπλαστικά προέρχονται από μια ποικιλία πηγών, όπως από μεγαλύτερα πλαστικά συντρίμμια που αποικοδομούνται σε μικρότερα και μικρότερα κομμάτια. Επιπλέον, τα μικροσφαιρίδια, ένας τύπος μικροπλαστικού, είναι πολύ μικρά κομμάτια από κατασκευασμένο πλαστικό πολυαιθυλενίου που προστίθενται ως απολεπιστικά σε προϊόντα υγείας και ομορφιάς, όπως ορισμένα καθαριστικά και οδοντόκρεμες. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια περνούν εύκολα μέσω των συστημάτων φιλτραρίσματος νερού και καταλήγουν στον ωκεανό και τις Μεγάλες Λίμνες, θέτοντας μια πιθανή απειλή για την υδρόβια ζωή.

Μικροπλαστικα και πλαστικα σε όλο τον πλανητη
Πλαστικα σε συγκεντρώσεεις σε όλο τον πλανήτη

Τα μικροσφαιρίδια δεν αποτελούν πρόσφατο πρόβλημα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, τα πλαστικά μικροσφαιρίδια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας πριν από πενήντα χρόνια, με τα πλαστικά να αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τα φυσικά συστατικά.

 

Μέχρι το 2012, αυτό το ζήτημα ήταν ακόμη σχετικά άγνωστο, με την αφθονία προϊόντων που περιέχουν πλαστικά μικροσφαιρίδια στην αγορά και όχι πολλή ευαισθητοποίηση εκ μέρους των καταναλωτών.

Μικροπλαστικα μεγεθος
Το μεγεθος των μικροπλαστικων

Στις 28 Δεκεμβρίου 2015, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τον Νόμο για τα Νερά Χωρίς Μικροσφαιρίδια του 2015, απαγορεύοντας τα πλαστικά μικροσφαιρίδια σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τι γινεται όμως στη Μεσόγειο;

Σε όλον τον κόσμο πάνω από 5 τρισ. πλαστικές σακούλες, 500 δισ. πιάτα και ποτήρια χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο και 500 εκατ. πλαστικά καλαμάκια κάθε μέρα. Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε 350 εκατ. τόνους πλαστικού και από αυτά τα μισά είναι μόνο μίας χρήσης. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στη δεκαετία του ’50 η παραγωγή πλαστικού έφθανε μόλις τα δύο εκατ. τόνους τον χρόνο. Καθώς το πλαστικό είναι ένα υλικό ελάχιστα βιοδιασπώμενο (μόνο το 7% ανακυκλώνεται και το 12% καίγεται) τείνει να συσσωρεύεται παντού και είναι οι ποταμοί εκείνοι που συγκεντρώνουν το 90% από τα πλαστικά απορρίμματα: ο Γιανκτσέ στην Κίνα 1,469,481 τόνους, ο Ινδός 164,332 τόνους, ο Νείλος 84,792 και στην Ιταλία ο Άρνος, ο Τίβερης και ο Σάρνος.

Είναι ακριβώς στις ακτές της Τοσκάνης που δημιουργείται αυτή η νήσος, ανάμεσα στη νήσο Έλβα και την Κορσική. Η μήκους δεκάδων χλμ νήσος αποτελείται από τμήματα πλαστικών ποτηριών, καλαμάκια, μπουκάλια, παπούτσια και ρούχα, που τα περισσότερα έχουν συρρικνωθεί σε κομμάτια όχι μεγαλύτερα από 2 χιλιοστά. Σε αντίθεση με την αντίστοιχη Garbage patch στον Ειρηνικό, που συγκεντρώνει 80.000 τόνους τέτοιων υλικών σε μία έκταση ίσαμε τρεις φορές τη Γαλλία, η νήσος της Μεσογείου δεν είναι σταθερή. Κάποιος μπορεί να τη δει μόνον ευκαιριακά και για λίγο: αποτελεί ένα άστατο χρονικό φαινόμενο, που επανεμφανίζεται κυκλικά. Όλα εξαρτώνται από τα ρεύματα και από την πορεία των ανέμων ανάμεσα στην Κορσική και την Έλβα. Εμφανίζεται ιδιαίτερα ύστερα από δυνατές βροχές, όταν τα ρεύματα από τα βορειοδυτικά πιάνουν τις ιταλικές ακτές, παρασέρνοντας τα απορρίμματα από τις ακτές των ποταμών. Φθάνοντας στο ύψος της Έλβας δεν μπορούν να φύγουν μακρύτερα, καθώς και το νότιο άκρο της Κορσικής χρησιμεύει ως κυματοθραύστης, δημιουργώντας μία στατική ζώνη.

Μικροπλαστικα στην θαλασσα
Μικροπλαστικα στην θαλασσα

Μάλιστα, η οργάνωση WWF έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου: η Μεσόγειος κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία θάλασσα πλαστικού κι όχι νερού. Η θάλασσά μας έχει ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες κλειστές υδάτινες λεκάνες. Πλούσια σε βιοποικιλότητα, αλλά και πολυάνθρωπη. Είναι μία από τις ζώνες με τη μεγαλύτερη θαλάσσια κυκλοφορία και κατοικείται από πάνω από 150 εκατ. κατοίκους. Δεν είναι απίθανο η επίπτωση αυτή να γίνει σύντομα ορατή, ενώ και οι επιστήμονες ήδη τη θεωρούν ως τη μεγαλύτερη ζώνη συγκέντρωσης θαλάσσιων απορριμμάτων στον κόσμο.

Δειτε το ενδιαφερον βιντεο απο την ομιλία της Sarah Dudas στο TEDxBinghamtonUniversity

 

Με πηγές απο το ethos.gr και την Εθνική υπηρεσία Ωκεανών της Αμερικής oceanservice.noaa.gov

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα