33.3 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Οι 7 καλυτερες μητρικές για το 2021

Δείτε επίσης

Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για να αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι καλύτερες μητρικές κάρτες για το 2021, (το άρθρο αυτό γράφτηκε μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2021), αλλά θα επιχειρήσουμε να σας αναφέρουμε τις 7 καλύτερες μητρικές για την χρονια που διανυουμε, το 2021.

Πρώτη στη σειρά βάζουμε τη

1.Asus Prime Z490-P

Μπορεί να ειναι ενα φθηνό motherboard αλλά έχει ότι θα χρειαστείτε για να φιλοξενήσετε εναν επεξεργαστή 10ηςαλλά και αργότερα έναν επεξεργαστή 11ηςγενιάς ! Με το συγκεκριμένο motherboard θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στην υψηλή κατανάλωση ενεργειας του επεξεργαστή ενώ παράλληλα θα έχετε ένα σταθερό σύστημα.

Με το Z490chpset φυσικά και μπορείτε να προχωρήσετε στο overclocking.

Επιπλεόν έχει σύνδεση Thunderbolt που ζητάνε αρκετοί video editors.

Το αποτέλεσμα με αυτη την μητρική ειναι να κανετε ότι σχεδον θελετε με μια οικονομικη επιλογη!

2. ASRock B450M-HDV – AMD AM4

Επιλέξαμε αυτήν τη μητρική πλακέτα για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ενα οικονομικό σύστημα επεξεργασίας βίντεο.

Αυτή η μητρική διαθέτει την ΑΜ4 υποδοχή που είναι ικανή να υποστηρίζει τους AMD Ryzen 1, 2, 3 και 5 επεξεργαστές. Ωστόσο, ως οικονομική μητρική πλακέτα, δεν συνιστούμε να εγκαταστήσετε έναν επεξεργαστή Rzyen υψηλών προδιαγραφών εδώ, καθώς διαθέτει αδύναμο σχεδιασμό ισχύος phase power design με λιγότερα VRM.

Διαθέτει λίγες θύρες SATA (4), μία μόνο υποδοχή PCIe X16 , μία υποδοχή M.2 και καμία θύρα USB 3.2.

Λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του, αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μητρικές πλακέτες στην αγορά.

Ως εκ τούτου, είτε δημιουργείτε μια μοναδα για επεξεργασια βίντεο είτε μια μοναδα παιχνιδιών οικονομική, αυτή η μητρική πλακέτα μπορεί να σας εξυπηρετήσει αρκετά καλά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή πρόκειται για μια παλαιότερη μητρική πλακέτα, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε flash το BIOS για να το χρησιμοποιήσετε με τους νεότερους επεξεργαστές Ryzen gen (σε περίπτωση που δεν ενημερωθεί από το εργοστάσιο). Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να φορτώσετε το νεότερο BIOS σε μια μονάδα flash και να πλοηγηθείτε στο υπάρχον BIOS για να το ενημερώσετε.

Εν ολίγοις, εάν ψάχνετε για μια ανάπτυξη προϋπολογισμού, τότε αυτή είναι η καλύτερη μητρική πλακέτα για επεξεργασία βίντεο για μια ρύθμιση AMD.

3. ASUS Prime B550M-A – AMD AM4

Στη συνέχεια έχουμε μια άλλη μητρική πλακέτα για AMD με υποδοχή AM4, ωστόσο, τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα για εκδόσεις μεσαίου εύρους.

Για αρχάριους, αυτή η μητρική πλακέτα διαθέτει το τελευταίο chipset, δηλαδή το B550 . Αυτό φέρνει από μόνο του μερικές πολύ σημαντικές ενημερώσεις που δεν διαθέτουν ακόμη και τα chipset Intel Z490 υψηλού επιπέδου.

Πρώτον, δεν χρειάζεται να ενημερώσετε το BIOS εδώ για να το χρησιμοποιήσετε με τους πιο πρόσφατους επεξεργαστές Ryzen Gen 3. Έρχεται ενημερωμένο από το εργοστάσιο.

Επιπλέον, αυτή η μητρική πλακέτα προσφέρει πολλές αναβαθμίσεις. Διαθέτει το τελευταίο πρωτόκολλο PCIe V4.0 διπλασιάζοντας την ταχύτητα PCIe σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση. Επιπλέον, διαθέτει την τελευταία υποστήριξη WiFi 6 , καλύτερη σχεδίαση ισχύος σε σύγκριση με το παλαιότερο chipset B450 και HDMI 2.1 ικανό να υποστηρίζει βίντεο 4k στα 120 Hz και 8k Βίντεο στα 60 Hz.

Η μητρική πλακέτα διαθέτει μία μόνο υποδοχή PCIe X16 για την κάρτα γραφικών και 2 x υποδοχές PCIe 1 για μικρότερες κάρτες.

Επομένως, είτε δημιουργείτε μια μεσαία γκάμα είτε μια εγκατάσταση υψηλού επιπέδου για AMD, τότε αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη μητρική πλακέτα για επεξεργασία βίντεο κατά τη γνώμη μας.

Έρχεται με πολλές θύρες USB, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων θυρών USB Gen 3.2.

4. Asus AM4 TUF Gaming X570-Plus 

Αν και αυτό το motherboard είναι πιο ακριβό από τις μητρικές που αναφέρθηκαν παραπάνω, συνιστάται ιδιαίτερα εάν δημιουργείτε μια μοναδα επεξεργασία βίντεο υψηλής ποιότητας ή μια μοναδα παιχνιδιού για τον εαυτό σας.

Όπως το chipset B550, το chipset X570 έρχεται με υποστήριξη για τους τελευταίους επεξεργαστές Ryzen Gen 3 και προσφέρει το PCIe V4.0.

Ένα από τα σημαντικά διαφορετικά μεταξύ του chipset X570 και B550 είναι ότι τόσο η CPU PCIe express ακολουθεί το πρότυπο PCIe 4.0. Στο B550, μόνο οι CPU lanes συμμορφώνονται με το νεότερο PCIe 4.0.

Αυτή η μητρική πλακέτα διαθέτει 12 VRM για τον επεξεργαστή και 2 για τη μνήμη RAM . Αυτό το καθιστά εξαιρετικό για τους πιο ισχυρούς από τους επεξεργαστές Ryzensthn στην αγορα σημερα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο υποδοχές M.2 σε αυτήν τη μητρική πλακέτα συμφωνούν και με το πρωτόκολλο PCIe V4.0. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποστηρίξει SSD gen 4 που ειναι ικανό να φτάσει έως και 8000 MB / s.

Εκτός από αυτό, προσφέρει μια εξαιρετική κάρτα ήχου, 2 xυποδοχές PCIe X16 (μία από τις οποίες λειτουργεί σε X4) και 3 x υποδοχές PCIe X1.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το X570 είναι το chipset της επιλογής για όσους θέλουν να κάνουν overclock .

Τέλος, αν ψάχνετε για ένα υψηλής ποιότητας μοντέλο AMD, τότε αυτή είναι η καλύτερη μητρική πλακέτα για επεξεργασία βίντεο και παιχνίδια κατά τη γνώμη μας.

5. ASUS ProArt Z490-CREATOR

Εδώ έχουμε μια μητρική πλακέτα ειδικά σχεδιασμένη για τους δημιουργούς περιεχομένου, τους συντάκτες βίντεο και τους εμψυχωτές.

Αυτή είναι μια ακριβή μητρική πλακέτα, ωστόσο, διαθέτει μόνο τις πιο υψηλές προδιαγραφές.

Για αρχάριους, αυτή η μητρική πλακέτα διαθέτει την υποδοχή Intel LGA1200 ικανή να υποστηρίζει τον επεξεργαστή Intel 10ης και 11ης γενιάς . Ενώ υπάρχουν φθηνότερες μητρικές LGA1200 στην αγορα, αυτό που το διαφοροποιεί είναι τα ισχυρά VRM με 12 + 2 φάση σχεδιαστικής ισχύος και πολλαπλές ενσωματωμένες εγκαταστάσεις για overclocking και ψύξη.

Αυτή η μητρική πλακέτα διαθέτει έξυπνα χειριστήρια AI που σας βοηθούν να κάνετε overclocking στο συνολικό σύστημα βέλτιστα. Όντας μια μητρική πλακέτα σειράς Ζ, αυτή είναι μια ειδική μητρική πλακέτα overclocking.

Ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό αυτής της μητρικής πλακέτας είναι ότι δεν προσφέρει μόνο 1, αλλά δύο θύρες ThunderBolt 3 . Κάθε θύρα thunderbolt 3 υποστηρίζει έξοδο DP 1.4 με daisy chain έως και έξι συσκευών.

Εκτός από αυτό, αυτή η μητρική πλακέτα διαθέτει υποδοχή 3 x PCIe X16 . Αυτή είναι μια σπάνια μητρική πλακέτα που υποστηρίζει 2-way NVIDIA SLI και 3-way AMD Crossfire setup.

Σίγουρα για καθαρή επεξεργασία βίντεο, δεν χρειάζεστε μια ισχυρή κάρτα γραφικών, πόσο μάλλον πολλά από αυτά. Ωστόσο, εάν είστε επαγγελματίας animator, 3D προσομοιωτής, σχεδιαστής CAD και χρησιμοποιείτε πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, τότε σίγουρα αυτο το motherboard θα σας αρέσει.

Ένα από τα πολύ προσοδοφόρα χαρακτηριστικά που προσφέρει αυτή η μητρική πλακέτα είναι η Βελτιστοποίηση Δικτύου . Με αυτήν τη λειτουργία, η μητρική πλακέτα δίνει προτεραιότητα σε ουσιαστικό λογισμικό, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του εύρους ζώνης να πηγαίνει σε κρίσιμο λογισμικό.

Επιπλέον, αυτή η μητρική πλακέτα είναι εξαιρετικά βελτιστοποιημένη για τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς ASUS ProArt, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων οθονών ProArt, χάρη στο ειδικό λογισμικό ProArt Creator Hub.

Εν ολίγοις, εάν είστε επαγγελματίας με ένα σωστό ποσό προϋπολογισμού και την ανάγκη να φτιάξετε έναν υπολογιστή με σταθμό εργασίας, τότε αυτή είναι η καλύτερη μητρική πλακέτα για επεξεργασία βίντεο κατά τη γνώμη μας.

 

6. MSI MPG X570 GAMING PLUS

Αυτή είναι μια ακόμη πολύ δημοφιλής μητρική πλακέτα που διαθέτει το πολυπόθητο chipset X570. Ωστόσο, προσφέρει το X570σε χαμηλη τιμή καθιστώντας την μια μητρική πλακέτα υψηλής απόδοσης διαθέσιμη για οικονομικό προυπολογισμό.

Όσον αφορά τις δυνατότητες, αυτό το motherboard είναι λίγο πολύ παρόμοιο με το ASUS 570 πουεπισημάνθηκε παραπάνω. Διαθέτει επίσης υποδοχή 2 x PCIe X16  που λειτουργεί σε X4.

Επιπλέον, αυτή η μητρική πλακέτα συμμορφώνεται επίσης με το πρωτόκολλο PCIe X4.0 και υποστηρίζει όλους τους επεξεργαστές Ryzen με βάση το chipset AM4 συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών Ryzen 2, 3, 4 και 5 gen.

Επί πλέον προσφέρει διπλές υποδοχές M.2 , 6 θύρες SATA καθώς και τις πιο πρόσφατες θύρες USB 3.2 Gen 2.

Εάν ο προϋπολογισμός σας αφορά, αλλά θέλετε το premium chipset, τότε αυτή είναι η καλύτερη μητρική πλακέτα X570 για επεξεργασία βίντεο.

7. MSI Creator TRX40

Ενώ οι παραπάνω μητρικές κάρτες μπορούν να σας επιτρέψουν να επεξεργαστείτε βίντεο 4K εάν έχετε τον σωστό επεξεργαστή καθώς και τη σωστή ποσότητα μνήμης RAM, εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν σταθμό εργασίας βιομηχανικής ποιότητας, τότε δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το πατε σε καλυτερες μητρικές και κατα συνέπεις κατασκευές.

Αυτή η συγκεκριμένη μητρική πλακέτα διαθέτει την υποδοχή sTRX4. Αυτή είναι μια socket που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των επεξεργαστών AMD Ryzen Threadripper , όπως το Ryzen Threadripper Pro 3995WX.

Πρόκειται για επεξεργαστές που διαθέτουν προδιαγραφές me 64 πυρήνες, 128 threads και 128 lanes PCIe αρκετά επαρκείς για να φιλοξενήσουν κάρτα γραφικών 4 X PCIe X16.

Αυτή η μητρική πλακέτα έχει σχεδιαστεί για ένα απόλυτο θηρίο υπολογιστή και ως εκ τούτου είναι σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σε σύγκριση με τις μητρικές πλακέτες παραπάνω.

Εάν η επεξεργασία βίντεο 4K ή ακόμα και 8K είναι αυτό που κάνετε σε επαγγελματικό επίπεδο και θέλετε ένα δομικό στοιχείο για το σύστημά σας, τότε αυτή είναι η καλύτερη μητρική πλακέτα για επεξεργασία βίντεο 4Κ δεδομένου ότι εγκαθιστάτε το σωστό υπόλοιπο υλικό σε αυτό.

Φυσικά, με όλα αυτά τα κορυφαία χαρακτηριστικά, έρχεται η μεγάλη τιμή. Αυτή είναι μια πολύ ακριβή μητρική πλακέτα. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη και την τιμή του επεξεργαστή που είναι πολλες φορές πιο ακριβή από έναν μέσο επεξεργαστή.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα