15.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι είναι disruptive innovation – ρηξικέλευθη καινοτομία

Δείτε επίσης

Τι είναι disruptive innovation – ρηξικέλευθη καινοτομία

Ο όρος innovation ή καινοτομία έχει εισαχθεί στην καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια και πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον από διάφορες εταιρείες για να αναδείξει νέες πρακτικές ή προϊόντα που χαρακτηρίζονται καινοτόμα. Τι ορίζουμε όμως ως καινοτομία;

Με τον ορο καινοτομια εννοειται η νέα και πρωτοποριακη ιδεα για την υλοποιηση καποιου πράγματος ή η νεα διαδικασια αυτής της υλοποιησης, καθως επισης και η εφαρμογη νεων εφευρεσεων ή ανακαλυψεων για την πραγματοποιηση καποιου αποτελεσματος.

Η καινοτομία μπορεί να χωριστεί σε 2 τύπους:

1. Στη συγκρατημένη καινοτομία (sustainable)

Μια καινοτομία που δεν επηρεάζει σημαντικά τις υπάρχουσες αγορές. Μπορεί να είναι είτε:

  • Εξελικτική

Μια καινοτομία που βελτιώνει ένα προϊόν σε μια υπάρχουσα αγορά με τρόπους που περιμένουν οι πελάτες (π.χ. ψεκασμός καυσίμου για βενζινοκινητήρες, οι οποίοι αντικατέστησαν τους καρμπυρατέρ.)

  • Επαναστατική – ριζοσπαστική

Μια καινοτομία που είναι απροσδόκητη, αλλά ωστόσο δεν επηρεάζει τις υπάρχουσες αγορές (π.χ. τα πρώτα αυτοκίνητα στα τέλη του 19ου αιώνα, τα οποία ήταν ακριβά είδη πολυτελείας και ως εκ τούτου πωλήθηκαν πολύ λίγα)

2. Και στην disruptive innovation – ρηξικέλευθη καινοτομία

Μια καινοτομία που δημιουργεί μια νέα αγορά παρέχοντας ένα διαφορετικό σύνολο αξιών, η οποία τελικά (και απροσδόκητα) ξεπερνά μια υπάρχουσα αγορά (π.χ., το χαμηλότερο, προσιτό Ford Model T, το οποίο εκτόπισε άμαξες).

ρηξικέλευθη καινοτομία μοντελο Φορντ model T
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ρηξικέλευθης καινοτομίας αποτέλεσε το μοντελο Ford model T

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι όλες οι καινοτομίες διασπαστικές (disruptive), ακόμη και αν είναι επαναστατικές. Για παράδειγμα, τα πρώτα αυτοκίνητα στα τέλη του 19ου αιώνα δεν ήταν disruptive innovation, επειδή τα πρώιμα αυτοκίνητα ήταν ακριβά είδη πολυτελείας που δεν διατάραξαν την αγορά οχημάτων με άλογα. Η αγορά μεταφορών παρέμεινε ουσιαστικά άθικτη μέχρι το ντεμπούτο του Ford Model T σε χαμηλότερες τιμές το 1908. Το μαζικό αυτοκίνητο ήταν μια disruptive innovation, διότι άλλαξε την αγορά μεταφορών, ενώ τα πρώτα τριάντα χρόνια των αυτοκινήτων η ίδια εφεύρεση δεν το είχε κάνει.

Όμως η καινοτομία δεν είναι αποκλειστικά μια καινούργια εφεύρεση ούτε μια εφαρμογή νέας τεχνολογίας. Είναι κάτι παραπάνω που αποτελεί μια συνολική διαδικασία.

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα